U bent hier : Startpagina | Mauritius reisinformatie

 Mauritius reisinformatie

Toelatingseisen
Houders van het Nederlandse paspoort, hebben geen visum nodig. Check voor andere nationaliteiten op http://passport.govmu.org

Betalingen en Wisselkoersen
De valuta in Mauritius is de Mauritiaanse roepie - MUR of rs, die is verdeeld in 100 cent. Op dit moment (2019) krijg je 40 MUR voor 1 EUR. Contant geld kunt u het beste ter plekke omwisselen. Dit kan bij een bank, of een wisselkantoor. Op de luchthaven en in de grotere steden zijn voldoende mogelijkheden om geld om te wisselen. Bij grote bedragen en bij banken, moet je een legitimatie bewijs overleggen. In de grotere plaatsen zijn pinautomaten.
Banken zijn geopend van maandag tot vrijdag van 09.15-15.15 uur en zaterdag van 9.10 tot 11.15 uur (alleen voor sommige banken).
Creditcards worden normaal geaccepteerd door banken en de meeste hotels, restaurants en toeristenwinkels.

Reizen en Plaatselijk Transport
Op Mauritius wordt links gereden.
De voornaamste "verkeersader" is de snelweg van Noord naar Zuid. Bij weinig verkeer kun je in 5 kwartier, over deze weg van de luchthaven naar het Noorden rijden. Hiernaast zijn er een aantal "B wegen" die  vanaf de M1/M2/M3 naar de kustplaatsen lopen. Deze wegen lopen door dorpen en stadjes, waar de drukte voor vertraging zorgt.  Mocht je overdag van Noord naar Zuid rijden, vermijd dan Port Louis de hoofdstad en neem de nieuwe "bypass" langs de Oostkant van de bergketen (Pieter Bot berg).
Er zijn tal van autoverhuurbedrijven waaronder grote internationale en onafhankelijke bedrijven, de prijs van de huurauto's op Mauritius is stevig. Taxi's zijn redelijk geprijsd en een goed vervoersmiddel. Ze zijn veilig en het aanbod is groot. De lokale bussen, zijn ook een uitstekend vervoermiddel, een ritje kost van nog geen Euro. De bussen zijn oud en rijden met zeer hoge snelheden door dorpen en steden. Fietsen en motorfietsen zijn ook te huur.

Gezondheid / Medische informatie
Voor Mauritius heb je geen inentingen nodig. De muggen en vliegen op Mauritius zijn niet besmet met ziektes zoals malaria.  Officieel kun je het water uit de kraan drinken, alleen niet na flinke plensbuien dan kan het water vervuild raken. In de praktijk drinken de meeste toeristen water uit flessen, om geen enkel risico te lopen.

Veiligheidsinstructies
De bevolking van Mauritius is uiterst vriendelijk en behulpzaam, je voelt je er meteen thuis. Net als elk ander land is er ook criminaliteit op Mauritius en gelden hier de regels die je bij elk ander vakantieland in acht moet nemen. Geen overvolle portemonnees, 's nachts niet alleen door achterstandswijken lopen.

Eten, Drinken en Culinair Advies
Mauritius is een paradijs voor de zintuigen, niet alleen voor de ogen met zijn prachtige landschap, maar ook qua smaak. Met culinaire tradities uit Frankrijk, India, China en Afrika, zijn de bekendste en meest gewaardeerde keukens ter wereld al generaties lang doorgegeven.
Afhankelijk van de regio wordt rijst of een verscheidenheid aan flatbread, chapattis of roti genaamd, farata (paratha) genoemd door de lokale bevolking, met curries gegeten. Het uitgebreide gebruik van specerijen zoals saffraan, kaneel, kardemom en kruidnagel en kruiden zoals tijm, basilicum en curry bladeren zijn de gemeenschappelijke ingredinten die een krachtige, maar toch subtiele, smaak bieden.
Je kunt veel snacks kopen in de straten van Mauritius. Mauritianen hebben een voorliefde voor zoet en maken veel soorten 'gateaux', zoals ze worden genoemd. De taarten zijn vergelijkbaar met Indiase zoetigheden zoals Gulab Jamun en Rasgulla en vele anderen.
Mauritius produceert een breed assortiment rietsuiker. Geniet van kokossap met een vleugje limoen en een rum over uw ijs. Het lokale bier Phoenix en wordt meestal erg koud geserveerd. Wijn wordt veelal gemporteerd vanuit Zuid-Afrika en is in de gangbare restaurants (niet de hotel restaurants) gelijk geprijsd als in Nederland.
Het lokale water is relatief schoon en de Mauritianen drinken het. U hoeft dus geen angst te hebben als u het gebruikt voor het reinigen van uw tanden enz. Het is echter beter dat u het water kookt voordat u het drinkt of flessenwater koopt dat gratis verkrijgbaar is in de plaatselijke winkels of in hotels en resorts.

Klimaat en Weersomstandigheden
De warmste tijd van het jaar op Mauritius is december t/m  maart met temperaturen van rond de 30 graden en een hoge luchtvochtigheid vanwege de  (zeer) lokale regenbuitjes.  's Nachts daalt de temperatuur slechts enkele graden en vanwege de hoge luchtvochtigheid, laten de meeste mensen zich toch verleiden om de airconditioning aan te zetten. Gelukkig is er altijd een briesje vanaf de oceaan.  Cyclonen (tropische stormen) kunnen ook optreden tijdens deze periode.  De meeste cyclonen passeren het eiland zonder aan land te gaan. De laatste keer dat Mauritius werd getroffen door een cycloon was in 1994, toen Cyclone Hollanda aan land ging op 14 februari. De cycloon verwoestte 450 huizen en twee mensen overleefden het niet, de schade was enorm.
Voor die mensen die niet van warm weer houden of een meer actieve vakantie willen, is de periode juli / augustus een uitstekende tijd, met een temperatuur 24-26 C. is. Aan de kust kan de temperatuur dalen tot 16-18 C gedurende de nacht, zodat we raden aan een trui te nemen. In deze periode komt de harde wind uit het Oosten en kun deze kust beter vermijden.
Zoals je kunt zien, is de temperatuurverschil op Mauritius zo klein dat je er op elk moment van het jaar plezierige vakanties kunt doorbrengen. Hoewel het weer normaal zonnig is, regent het er ook.  Het kan hozen in het centrum van het eiland, waar de wolken de bergen over trekken, en aan de kust kan er geen spatje regen vallen. De regenbuien zijn normaal gesproken kort en zijn een aangename afwisseling van de zon.

Zon
Vanwege de ligging, dicht bij de evenaar, is de zon zeer krachtig. Vooral in onze wintermaanden, als het daar zomer is. Smeer je goed in, draag een t-shirt tijdens snorkelen, je bent verbrand voordat je er erg in hebt. Laat je vakantie niet verpesten door zonnebrand!

Kledingvoorschriften
Vooral in de warmste maanden van het jaar (december - maart) , zult u merken dat u alleen maar hele luchtige kleding zult dragen.  Lange broeken, vesten en dergelijke komen de koffer niet uit in deze periode. Zelfs korte broeken van dikke spijkerstof, zullen het verliezen van de luchtige en loszittende kleding. In de "tourist hubs" Flic en Flac, Grande Baie n op de Central Markt in Port Louis, is het uitstekend winkelen, mocht je luchtigere kleding zoeken, voor de tropische temperaturen. In de avond bij het diner in het hotel, of in een lokaal restaurant, kunnen mannen nog steeds verschijnen in een korte broek en de dames in een (korte) rokken, of jurken. Al is 15% van de bevolking moslim, je kunt je er gewoon westers kleden. Bij het bezoeken van een (Tamil) tempel, gelden natuurlijk wel kleding voorschriften.
Mauritius heeft een goed ontwikkelde textielindustrie, zodat u, in plaats van al uw vakantiekleding mee te nemen, zou kunnen overwegen om ze lokaal op de lokale markt te kopen. Verwacht niet te veel van de prijs, deze is vaak gelijk aan hetgeen je in Europa op de markt zal betalen. Bij kleding waar geen prijs op staat, wordt er verwacht dat je gaat afdingen. 
Wegwerpluiers voor baby's zijn duur op Mauritius, je betaalt vaak het dubbele. We raden u aan genoeg luiers mee te nemen.

Netspanning en Telefonie
Stroom is  220/240 volt. Stekkers zijn rond met 3 pinnen en gelijk aan die in Engeland. Veelal kun je de Europese stekker in de bovenste twee gaten steken en werkt dit gewoon.

Speciaal voor de Nederlandse markt hebben wij enkele boetiek hotels uitgezocht.
Bekijk onze reisideen voor Mauritius