U bent hier : Startpagina | Reistips Zuid Afrika

 Reistips Zuid Afrika


Reistips Zuid-Afrika
Voor elke verre reis die u gaat maken is het belangrijk dat u niks vergeet. De grotere steden in Zuid-Afrika zijn modern en ingesteld op toeristen dus u zult er van alles kunnen kopen. Pinnen kunt u in elke grote plaats en op elke luchthaven met een Nederlandse pinpas waar Maestro op staat.

Tijdzone
Zuid Afrika GMT + 2. Zuid-Afrika kent geen zomertijd. In onze zomer lopen onze klokken gelijk, in onze winter is het n uur later in Zuid-Afrika.

Papieren
Paspoort (nog 60 dagen geldig na terugkomst Zuid-Afrika en 6 maanden Lesotho)
Visum: reizigers met Nederlands paspoort hebben geen visum nodig.
Minderjarigen (< 18 jaar) dienen per 1 juni 2015 in het bezit te zijn van een gecertificeerde onverkorte kopie  in het Engels van de geboorteakte, deze vraag je (tijdig!)  op bij de gemeente van de geboorteplaats
Ticket
Verzekeringspapieren
Internationaal rijbewijs (ANWB 17,- plus 1 pasfoto)
Pinpas / Creditcard PLUS PINCODE!!!!!
Lijstje met belangrijke telefoonnummers
Eventueel inentingsboekje (verplicht: als u recent een land bezocht heeft waar gele koorts heerst)
Handig
Fotocamera
Reiswekker
Zonnebrandcrme
Zonnebril
Dagboek
Reisgids
Rugzakje
Mobiele telefoon, informeer thuisblijvers over evt. slechte bereikbaarheid in afgelegen gebieden
opladers voor telefoon, camera, tablets etc. oplader voor gebruik in auto.
verloopstekker (3 pinnen), kun je op luchthaven kopen en in veel supermarkten
EHBO setje (+ tekenpen) eventueel zakjes ORS (glucose zoutpreparaat)

Gezondheid
Voor de laatste informatie omtrent vaccinaties en malaria verwijzen wij naar website: http://www.ggdreisvaccinaties.nl/land/zuid-afrika

Kleding
LET OP: In de winter van Zuid-Afrika (juni augustus) is het in het Noorden overdag vaak lekker zonnig weer (20 25 graden) s avonds kan de temperatuur dalen tot om het vriespunt. Een (Fleece) trui met een windjack (plastic, opvouwbare regenjas) is handig. Bijna altijd zijn er dekens in de auto tijdens de gamedrive. Een muts op een vroege gamedrive is geen overbodige luxe! Draag laagjes kleding die je als de zon op is en het snel warmer wordt n voor n uit kunt doen. In de regentijd (december januari) na zonsondergang, wordt lichtgekleurde kleding met lange mouwen en lange broekspijpen plus sokken aangeraden, dit houdt de muggen op afstand. Een afritsbroek is ideaal, vooral als u in de middag vertrekt en het is nog warm, als de zonder ondergaat kunt u de broekspijpen aanritsen zodat u beschermd bent tegen de muggen
Antimuggenspul, (in luxe accommodatie standaard aanwezig). Het slikken van vitamine B1 (2 weken van te voren hiermee beginnen) helpt ook om muggen op afstand te houden. Peaceful Sleep (te koop in elke pharmacy) is het middel wat men in Zuid-Afrika zelf gebruikt tegen muggen, dit is ook geschikt voor kleine kinderen.
Petje of hoed
Heeft u een binnenlandse vlucht met een klein toestel, neem dan een flexibele tas of koffer mee.

Elektriciteit
220-240 volt is standaard in Zuid Afrika. In het stopcontact zit de aansluiting voor 3 ronde pinnen, gearrangeerd in ene driehoek. parallelle (reizigers vanuit de UK hebben geen adapter nodig). Als je een video- of batterij oplader aansluit, wees er dan zeker van dat het voltage overeenkomt.

Mobiel en smartphone
Bellen: Vergeet uw pincode voor uw voicemail niet vooraf in Nederland in te stellen. Zet de automatische roaming knop van het toestel uit, u krijgt in Zuid-Afrika GEEN automatische melding als u over uw datalimiet gaat. Een MB kost daar 7,50 en in Europa 1,50!
TIP: neem een 2e simlock vrije mobiel mee en koop in een supermarkt een prepaid simkaart om goedkoop te bellen. Checkers supermarkt is het voordeligst. MTN is beste supplier op dit moment.
Bij een aantal providers kun je tijdens je vakantie een "reisbundel kopen" zodat je voordelig data kunt gebruiken in de landen buiten Europa. Zo heeft Vodafone de "Reisdagbundel Wereld" , na activatie betaalt u in Zuid-Afrika 5,- p.d. voor 10MB (normaal 7,50 per MB) elke extra MB kost dan 2,50.

Verkeer
Zuid-Afrika kent een aantal tolwegen en e-tol (elektronische tol) rondom de stad Johannesburg. De meeste verhuurbedrijven hebben een kastje in de auto waarop de e-tol wordt geregistreerd en later afgerekend wordt via uw credit card, veelal niet meer dan 10,-. AA is de ANWB van Zuid-Afrika. Belangrijke wegwerkzaamheden die aanzienlijke vertragingen kunnen opleveren zijn te vinden op: http://www.aa.co.za/on-the-road/reports/road-report-map.html. Indien u aangehouden wordt i.v.m. een verkeersovertreding is het goed te weten dat alle boetes alleen op de officile kantoren van de overheid betaald kunnen worden, of worden verrekend via uw autoverhuur bedrijf. Verzoek om contante betaling weigeren (= illegaal), zeg dat u graag meegaat naar het kantoor om de boete te betalen. 

Veiligheid op de weg
De gevaren op de weg zijn anders dan in de ontwikkelde wereld: Slechte wegen/voertuigen, bestuurders zonder rijbewijs, wilde dieren,  voetgangers op de weg. Rijd dus langzaam, extra oplettend en zeer anticiperend. Daarnaast wordt het aangeraden niet in het donker te rijden en altijd uw veiligheidsriem om te dragen.

Navigatie

Supersnel, zeer voordelig is www.sygic.om voor op smartphone of tablet. Werkt via satelliet, geen roaming kosten. Meer informatie hierover op ons blog: www.zuidafrikaplaza.nl .

Fooien
Het geven van fooi aan gidsen en hotelpersoneel is gangbaar in Zuid Afrika. Behalve deze zijn tips welkom bij obers in bars en restaurants,  de portier en huishouding.

Veiligheid
Veel mensen in Zuid-Afrika hebben geen bezittingen. Help de mensen op het rechte pad te blijven en breng ze niet in verleiding. Berg waardevolle spullen op en laat ze niet in het zicht achter op hotelkamers en in auto's. Mocht u (onnodig) nerveus zijn geworden na het horen van al die heftig verhalen over criminaliteit, programmeer dan het nummer 10111 standaard in uw telefoon. Dit is het landelijke nummer voor de Police Flying Squad, zij zijn in enkele minuten bij u. Als je in Zuid-Afrika bent hoef je geen andere nummers toe te voegen als u dit nummer wilt bellen. Voor andere handige nummers verwijzen wij naar de gehele lijst die u van ons krijgt bij de reispapieren.

Veiligheid op safari: de basisregels.
 Voer geen dieren die niet van u zijn,
 Als u het niet weet; vraag het,
 Volg altijd het advies van de gids op,
 Ga niet op eigen houtje rondwandelen / ga niet zonder gids,
 Wilde dieren worden wilde dieren genoemd omdat ze wild en onvoorspelbaar zijn,
 In de rivieren zitten vrijwel altijd krokodillen en nijlpaarden, ook als je ze niet ziet.

Betalen
In Zuid-Afrika betaalt men met Zuid-Afrikaanse Rand. De koers fluctueert nog al. Kijk voor de huidige koers op http://www.xe.com/ en/of download de handige XE.com app voor op uw telefoon.Op elke luchthaven en in elke stad kun je met je wereldpas van je bank (Maestro) en creditcard geld pinnen. LET OP: Sinds januari 2013 moet je voor betalingen in het buitenland van te voren in Nederland je bankpas activeren en aangeven hoe lang je de pas in het buitenland gaat gebruiken. Ook skimming komt voor in Zuid-Afrika, laat niemand mee kijken en accepteer geen goed bedoelde hulp bij het pinnen.

Wanneer te reizen
De beste periode om te reizen is afhankelijk van de te ondernemen activiteiten. De beste tijd voor wildspotten is de periode SEPT-OKT. Het walvisseizoen is van midden Juni tot eind Oktober. Duiken en surfen is het mooist van April tm. September echter dit luistert minder nauw. Voor een strandvakantie is mid-zomer ideaal. De stranden van Kwazulu Natal zijn goed te doen gedurende het hele jaar, zelfs midden in de Zuid Afrikaanse winter.

Taal
De 11 officile talen van Zuid Afrika zijn Afrikaans, Engels, isiNdebele, isiXhosa, isiZulu, Sepedi, Sesotho, Siswati, Tshivenda en Xitsonga.

Geloof
De meeste Zuid Afrikanen  hangen het Christelijk geloof aan.  Het moslim geloof, Hindoe, Joods en traditionele geloven zijn ook vertegenwoordigd.

Cultuur en gewoonten
Bekend als de regenboognatie is Zuid Afrika een multiculturele samenleving waar diverse etnische invloeden en tradities in elkaar verweven zijn tot een rijke en complexe eenheid. 

Fotografie
Neem niet zomaar fotos van overheidsgebouwen/instituten zonder te checken met uw gids. Als u fotos maakt van mensen vraag dan eerst toestemming. In sommige gebieden is het gebruikelijk om te betalen voor het nemen van fotos. 

Boeken en Films
Het is altijd leuk om je voor vertrek in een land te verdiepen en zo meer uit je vakantie te halen.
Hieronder staat een lijst met boeken en films over Zuid-Afrika de titels met een (*) vind ik (Ingrid Gorter) zeer de moeite waard om te lezen of te bekijken.
Zuid-Afrika Films/DVD's
* Cry Freedom (over de apartheidsstrijd)
* Black Butterflies met Carice van Houten en Rutger Hauer (het leven van Ingrid Jonker)
Van Dis in Afrika (DVD tv serie)
The End Game (over het einde van de apartheid/onafhankelijkheidstrijd)
*Invictus (Hoe Mandela rugby team Springboks inzet als symbool voor eenheid en verzoening)
*Stellenbosch (DVD tv serie over wijnboerderij na de Apartheid)
Zuid-Afrika, Swaziland & Lesotho informatieve gidsen:
Holt-Biddle, D. - Cultuur Bewust ! Zuid-Afrika (Uigeverij Elmar)
Lonely Planet Watching Wildlife Southern Africa
Lonely Planet South Africa (reisgids)
Rough Guide South Africa (reisgids)
*Te Gast in Zuid-Afrika Peter van den Akker
Zuid-Afrika leesboeken:
*Dylan van Eykeren - Ik zag een Aap (nuchtere en humorvolle beschrijving van Zuid-Afrika)
*Mandela, Nelson -Long Walk to Freedom (Autobiografie)
*Marlene van Niekerk Agaath (langzaam boek, schets perfect het leven van blank-zwart 60)
*Sleigh, Dan Stemmen uit Zee (als je gek bent op geschiedenis van Kaapstad is het top)

Goede reis!

- Ingrid Gorter -
Zuid-Afrika Specialist